top of page

Hangi Karavan Çadırı Türünü Tercih Etmelisiniz?

Güncelleme tarihi: 1 Eki 2024

Direkli mi, Şişme mi yoksa Tenteli çadır mı?


Çadır ile karavanın yaşam alanı neredeyse iki katına çıkarılabilir. Ayrıca yağmur, güneş ve rüzgarın yanı sıra dış ortamdan gelen istenmeyen bakışlara karşı da koruma sağlar. Doğru modeli bulmak o kadar kolay değildir, çünkü ürün yelpazesi çok fazladır. Satın almadan önce çadırın bazı özelliklerini değerlendirmelisiniz. Temel soru çadırı hangi amaçla kullanacağınızdır. Tüm tatil boyunca aynı yerde mi kalacaksınız yoksa düzenli olarak hareket mi edeceksiniz? Göçebe yaşam anlayışını seçenler için genellikle hafif, çabuk kurulan bir seyahat çadırı veya tente çadırı yeterlidir. Çadır yılda birkaç hafta mı kullanılacak, yoksa sezon boyunca mı, hatta tüm yıl boyunca açık mı bırakılacak? Belki de fırtınalara, buza ve kara dayanması gerekiyor? Bu durumlarda tüm gereksinimlere dayanabilecek çelik direkli çadır olmalıdır. Modele bağlı olarak standart direklere fırtına gergileri, kar yüklerine karşı koruma sağlayan ek çatı, veranda, gölgelik direkleri eklenebilir. Çadırın kaba bir sınıflandırması, şişme karavan çadırları ve çelik/alüminyum/fiberglas direkli karavan çadırları şeklinde yapılabilir.



Güneşlik


Güneşlikler karavanın önünde gölge oluşturmanın en ekonomik yoludur. Karavanın çadır rayına monte edilen çatıya ek olarak birçok güneşlikte, alçak güneşe ve rüzgara karşı koruma sağlayan yan duvarlar da bulunur.



Tente


Tente güneş koruması oluşturmanın en basit yoludur. Tente kumaşları genellikle su geçirmez olduğundan doğrudan yukarıdan gelen hafif yağmura karşı da koruma sağlar. Ancak yandan güneşe, rüzgara ve yağmura karşı herhangi bir koruma sağlamazlar; burada yalnızca ek modüller yardımcı olabilir.


Tenteler farklı genişlik ve derinliklerde, manuel veya elektrikli olarak açılabilir olarak mevcuttur. Özellikle elektrikle çalışan versiyonu manuel olanlardan biraz daha pahalıdır, ancak sürüş sırasında karavanda herhangi bir depolama alanı kaplamamaları avantajına sahiptirler.


Açılır tavanlarda olduğu gibi tentelerin de iyi gerilmiş olması önemlidir. Rüzgarlı havalarda kontrolsüz bir şekilde uçabilirler ve en kötü durumda karavana zarar verebilirler. Bu yüzden düzgünce sabitlenmelidirler.



Direkli Çadır


Şişme çadırlarının çeşitleri sürekli olarak artmasına rağmen, çadırların çoğunluğu çelik/fiber/alüminyum profilli klasik direkli çadırlardır. Üstelik bu çadırları kurmanın şüphesiz daha fazla zaman almasına rağmen, direkli çadırlar yüksek stabilite ve UV direnci sunar. Bu, plastik kaplı polyester kumaş veya PVC ile kaplanan çadır çatıları ile sağlanır.

Doğru çadırı seçerken belirleyici faktör çevresel boyuttur, yani karavandaki çadır rayının ve çadırdaki ray fitilinin uzunluğudur.



Direkli çadır parçaları ağırdır. Bu nedenle çadırınızı monte ederken ikinci bir kişiye ihtiyacınız vardır. Bir kişi fitil şeridinin ray içerisinde ilerlemesini sağlarken, ikinci kişi çadır brandasını fitil hattının ucuna kadar çeker. Çelik direklerle bir çadırın tamamen kurulması kolaylıkla 1-2 saat kadar sürebilir. Çelik direklere alternatif olarak alüminyum ve fiberglas direkli çadırlar da sipariş edilebilmektedir. 28 milimetrelik bir alüminyum direğin ve fiberglasın ağırlığı, benzer bir çelik direğe kıyasla yaklaşık yarı yarıya azalır. Ancak alüminyum ve fiberglas çelikten daha az dayanıklıdır.



Şişme Çadır


Şişme çadırlarının çelik direk çadırlara göre üç avantajı vardır: önemli ölçüde daha az ağırlık, daha hızlı montaj ve direklerin düşmesi veya devrilmesi nedeniyle insanlara ve malzemelere zarar verme riskinin daha az olmasıdır. Tamamen veya kısmen kapatan şişme çadırlar genellikle çok daha hızlı bir şekilde kurulabilmektedir. Çadır fitil hattına girdikten sonra hava direklerini şişirerek montajı yapılır. Havayı pompaladıkça çadır ayağa kalkar ve hızlıca son şeklini alır. Daha sonra çerçeveler monte edilir ve gerdirilir. Böylece montaj hızlıca tamamlanır.



Bir diğer artı nokta ise hava çadırlarının esnekliğidir. Çünkü çadırın üzerine kar yağarsa ya da kuvvetli rüzgar çadırın bir kısmını çökertirse sorun olmaz. Kar eridiğinde veya fırtına dindiğinde çadır hasar görmeden orijinal şekline geri döner veya tekrar şişirilir.



Tente Çadır


Tenteli çadırlarda tente, adından da anlaşılacağı üzere çadır çatısı görevi görmektedir. Tentenin yan ve ön kısmına duvar parçaları takılır. Ancak tenteli çadırlar kısmi veya tam çadırlar kadar sıkı yalıtımlı değildir. Duvar parçaları ile tente arasında genellikle rüzgar ve yağmurun girebileceği açıklıklar bulunur. Henüz tenteniz yoksa duvar parçalarının yanı sıra tente fiyatını da hesaba katmanız gerekir.



Kullanım Amacına Göre Çadır Türleri


Çadırın şekli ne olursa olsun çadır seçimini kullanım amacı, seyahat davranışı ve tercih edilen tatil yerleri belirler.

 


Seyahat Çadırları


Seyahat çadırları genellikle yalnızca birkaç haftalık tatil için kurulur. Sağlamlık, her mevsime uygunluk ve dayanıklılık, ağırlık ve basit yapıya göre daha düşük önceliğe sahiptir. Her iki tarafı PVC kaplı, kuş pisliğine, reçineye ve suya dayanıklı ağır çatılar yerine, bir tarafı PU kaplı daha hafif akrilikten yapılmış çatılar sıklıkla kullanılmaktadır. Avantajları daha fazla ışık ve su buharı geçirgenliğidir. PVC tam bir gölge sağlar ve havalandırma eksikliği durumunda alt tarafta yoğuşma eğilimi gösterir. Daha ucuz modellerdeki fermuarlar genellikle onları UV radyasyonundan, ince kumdan ve nemden korumak için dikilmiş kaplama şeritlerine sahip değildir. Aşırı durumlarda dikişler ayrılır ve dişlerde çürük oluşur.

 


Sezonluk Çadırlar


Mevsimlik çadırlar ilkbahardan sonbahara kadar kalıcı dönemler için tasarlanmıştır ve uygundur. Malzemeler daha sağlamdır, PVC çatılar standarttır. En açıkta kalan yan duvarlarda bile (yağmur suyunun çoğunun aktığı yer burasıdır), kirin yerleşme olasılığının daha az olduğu PVC kaplı ve ek olarak pürüzsüz boyalı malzeme sıklıkla kullanılır. Daha fazla sayıda direk gerektiren büyük çatı çıkıntısı, yan duvarları ağır kirlenmeye karşı korur. Ancak rüzgarlı kıyılarda tatil yapmayı seviyorsanız rüzgarın saldırabileceği daha az yüzey alanı sunmak için çatı çıkıntısının daha küçük olmasını sağlamalısınız.

 


Dört Mevsim Çadırlar


Dört mevsim çadırlar adından da anlaşılacağı üzere dört mevsimin stresine dayanabilmektedir. Kumaşlar ve cam filmleri daha sağlamdır, çelik çerçeveler ise çeşitli ek çubuklarla donatıldıkları için daha da sağlamdır.

 


Amacınıza Yönelik Doğru Çadırı Seçmek İçin


Ağaçların altında kamp yapmayı seviyorsanız reçine, polen, yaprak ve ince dal gibi faktörleri göze almalısınız. Kirin biriktiği ek dikişleri olmayan PVC'den yapılmış çatılar burada idealdir. Çatı uzunluğu/genişliği ne kadar büyük olursa, yan duvarlar kirden o kadar iyi korunur. Ayrıca çatı kaplama malzemesinin kesinlikle su geçirmez olması gerekir. Şiddetli yağmurda, her iki tarafı da plastik kaplı olan polyester kumaş yağmur suyunun çadıra girmesini engeller.


Tatil için güneşli güney bölgeleri tercih ediyorsanız çadır malzemesi aşırı koşullara maruz kalabilir. Dayanıklı, hafif ve hava koşullarına dayanıklı olmalı ve aynı zamanda şiddetli yağışlara da dayanabilmelidir. Ayrıca hoş bir iklim sağlamak için kumaşın çadırda yoğuşmayı mümkün olduğunca önlemesi gerekir. Bu durumda çadırı havalandırmak için havalandırma penceresi önemlidir. Açılır ön duvar parçaları, gölgede oturulacak bir yer olarak hizmet veren bir verandayı kolayca oluşturmak için de kullanılabilir. Daha fazla gölge için veranda önüne ekstra bir açılır tavan yerleştirilebilir.


Dağlık, tepelik alanlarda rüzgar ve yağış genellikle daha yoğundur ve sürpriz yağışlara neden olabilir.


Bulunduğunuz alanı göz önünde bulundurmalı, hava şartlarına hazırlıklı olmak için doğru çadır türü ve ekipmanları seçmelisiniz.

 
 
bottom of page